Stadsklooster Haarlem

Het is heerlijk om te wonen en te werken in een bruisende stad!

Het kan echter nog mooier, dacht het team van Stadsklooster Haarlem. Namelijk door plekken aan te wijzen en te creëren van stilte, aandacht en schoonheid. En dat allemaal in het centrum van de stad. Waar je op adem kunt komen en je opnieuw kunt laten inspireren en bezielen.

Eigenlijk zoals kloosters dat al eeuwenlang doen. Werken en bidden met elkaar afwisselen. Zo gaan we dat in Haarlem ook op een moderne manier doen. Het werken hebben we al. Nu het ‘bidden’ nog.

Onze kernwaarden zijn: stilte, aandacht en schoonheid. We bieden activiteiten op het gebied van religie, spiritualiteit, kunst, milieubewustzijn en maatschappelijke betrokkenheid. De locaties zijn de gebouwen van betrokken organisaties en kerken, met name in het centrum. Waar je moet zijn, staat altijd bij het evenement vermeld.

Stadsklooster Haarlem maakt op deze manier de ervaring van een kloosterretraite voor iedereen beschikbaar. We vinden het daarbij belangrijk dat iedereen zich thuis voelt zoals hij/zij is. Daarom zijn er evenementen met een uitgesproken christelijk karakter én evenementen die dat niet of minder hebben. Soms zal het ook interreligieus zijn. Zo kun je uitzoeken wat bij je past. En natuurlijk ben je overal welkom.

Stadsklooster Haarlem is net begonnen en wordt met rust en aandacht opgebouwd, maar een aantal activiteiten is al bij te wonen. Hieronder vind je het overzicht. Wil je verder op de hoogte blijven? Dan kun je Stadsklooster Haarlem ook volgen op Facebook.

Aperitief voor de Ziel

  • Elke 3e zaterdag van de maand, 16:00 uur
  • Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 12, Haarlem

Een viering van 45 minuten met een lokale muzikant of singer-songwriter. Ook is er de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken en worden uit liederen uit diverse kloostertradities gezongen. Na afloop kun je elkaar ontmoeten en voor 1 euro een glaasje wijn of fris drinken met een hapje erbij.

Stiltemeditatie

  • Elke maandag, m.u.v. feestdagen, van 9:00 tot 9:30 uur
  • Grote of Sint Bavo Kerk, Oude Groenmarkt 23, Haarlem

Begin je week met stilte midden in het hart van de stad op een eeuwenoude heilige plek. Iedereen is welkom en meedoen is eenvoudig: zorg dat je even voor 9.00 uur bij de deur van de Oude Groenmarkt 23 bent. Nadia Kroon, Tom de Haan of Joris Obdam begeleiden de groep naar het koor. Er wordt een kaars aangestoken, drie keer op de gong geslagen en na 20 minuten opnieuw als einde van de meditatie. Uiterlijk 9.30uur sta je weer buiten. Houd er rekening mee dat het tot en met mei koud is in de kerk. Blijf op de hoogte via de pagina Stiltemeditatie, of via de FB groep.