Uit Een 2017, 500 jaar reformatie in Haarlem

Bekijk hier het eerste deel van de premiere van The Truth Will Set You Free, in de Grote, of St. Bavokerk
Ruud Houweling schreef het stuk en voerde het uit met selectie prachtige muzikanten.

Over Uit Een, 500 jaar reformatie in Haarlem

Het beeld van 95 stellingen die op een kerkdeur worden gespijkerd door Maarten Luther, zit collectief in het geheugen als het begin van de reformatie. Een revolutie op kerkelijk, cultureel en politiek vlak. Het zou zijn geweest op 31 oktober 1517. Zondag 29 oktober 2017 was dat zo goed als 500 jaar geleden en daar werd in Haarlem bij stilgestaan. Niet alleen gezamenlijk door de kerken die toen uiteen zijn gegaan en sindsdien meestal nog steeds hun eigen weg zoeken, maar ook door Haarlemmers die interesse hebben in de beslissende momenten uit de geschiedenis en van vandaag.

Vrijdag 27 oktober

19.30uur (deur 19.00uur) Opening en welkom in de Fonteinkerk, door burgemeester Jos Wienen en ds. Johan Schelling.
20.30uur  Eerste concert van Take me to Church door de Haarlemse singer-songwriter Yorick van Norden, bekend van zijn werk als soloartiest en voorheen met The Hype. Hij komt eenmalig met een klassiek kwartet naar de Fonteinkerk aan de Schoterweg te Haarlem en brengt een bezetting met viool, cello, dwarsluit en Franse hoorn. Kaarten via Patronaat.

Zondag 29 oktober

11.00 uur Gezamenlijke viering op zondagmorgen in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Het thema is Uiteen. Alle kerken uit Haarlem zijn uitgenodigd. Voorgangers zijn Sietse van Kammen (Luthers), Eric Fennis (Rooms-Katholiek) en Wessel Westerveld (Protestants). Inloop 10.30 uur, aanvang 11.00 uur.

14.00 uur  in de Grote, of St. Bavokerk. Theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard speelt ‘Hier sta ik,’ Dansen en vechten met Maarten Luther. Het is een monoloog over vriendschap en verraad, God en het geweten, de duivel en de vrije wil – voortgedreven door het verlangen naar wat ooit genade werd genoemd. Iedere Haarlemmer kan Maarten Luther ontmoeten in een actuele versie.

15.00 uur in de Grote, of St. Bavokerk is de eerste ReformatieRede door Sylvana Simons. De ReformatieRede zal hopelijk uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende lezing in de Grote of St. Bavokerk op de laatste zondag van oktober. De gedachte is om hiervoor iemand te vragen, die met zijn of haar bijdrage aan onze samenleving op enigerlei wijze de panelen verzet of helpt verzetten. Reformeert dus. En die daarmee de ‘mainstream’ in de samenleving een (soms kritische) spiegel voorhoudt, zoals Luther destijds de Rooms Katholieke Kerk. Sylvana Simons is gevraagd en bereid gevonden om deze eerste reformatielezing te houden.

15.30 uur Reformatiecompositie in de Oude Bavo. De werkgroep heeft componist Ruud Houweling uitgenodigd om een speciale compositie te maken en deze op zondag 29 oktober in de Grote Bavokerk in première te laten gaan – samen met stadsorganist Anton Pauw.

Take me to Church, vrijdag, zaterdag en zondagavond
Het festival “Take Me To Church” werkt met een line up van internationale, landelijke en lokale artiesten in samenwerking met kerken. Veel mensen komen op zo’n avond voor het eerst in een kerk. De avonden worden geopend door een kort woord van welkom door de voorganger van de kerk. De concerten zijn op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond van het reformatieweekend. Voor programmering en kaarten: www.patronaat.nl.

Organisatie: Werkgroep REFO 500 Haarlem
Michael Struis (Gitaarlem en Take me to Church)
Tom de Haan (stadsdominee Protestantse Gemeente Haarlem)
Joris Obdam (Groenmarktkerk en St. Anthoniusgemeenschap)
Sietse van Kammen (predikant Lutherse Kerk)
Eric Fennis (diaken Kathedrale Basiliek St Bavo)
Johan Schelling (predikant Fontijnkerk)
Wim van der Schee (predikant en deskundige Reformatie)
Wessel Westerveld (predikant Protestantse Gemeente Haarlem-Noord/Spaarndam)

Meer informatie?
Wessel Westerveld Refo500haarlem@gmail.com 06 410 46 421

Archief:

Zondag 1 oktober
500 Jaar Reformatie in Haarlem volgens Thomas von der Dunk, Ruud Houweling, Jos Wienen en Anja van Zalinge (Klik om terug te kijken op Youtube)

Op zondagmiddag 1 oktober staat de Pletterij Talkshow geheel in het teken van vijfhonderd jaar Reformatie in Haarlem. Theoloog en schrijver Aart Mak gaat in gesprek met stadsarcheologe Anja van Zalinge, burgemeester Jos Wienen, componist en songwriter Ruud Houweling en met cultuurhistoricus Thomas von der Dunk. De talkshow start om 16.00 uur en de entree bedraagt € 3,-.

Maarten Luther zette in oktober 1517 de Reformatie in beweging. Een signaal dat een compleet nieuwe tijd was aangebroken. Welke gevolgen had de Reformatie voor de stad Haarlem? Anja van Zalingen belicht de Beeldenstorm en de Tachtigjarige Oorlog met het beleg van Haarlem. Jos Wienen, van huis uit historicus, spreekt over politiek en reformatie in verleden en heden. Ruud Houweling verdiepte zich in de muziek van vijfhonderd jaar geleden en brengt nieuwe composities ten gehore. Tenslotte komt Thomas von der Dunk aan het woord over de erfenis van vijf eeuwen Reformatie. Wat heeft dit ons gebracht? Staan we inmiddels aan de vooravond van een nieuwe revolte?

Talkshow Pletterij 500 jaar Reformatie. Met Ruud Houweling, Anja van Zalinge, Jos Wienen en Thomas von der Dunk. Presentatie Aart Mak

Artikel Haarlems Dagblad 6 juli 2017