Nieuwe Kerk

Is er iets nieuws onder zon? Daarover ontmoeten nieuwe creativiteit en traditie elkaar in de Nieuwe Kerk in Haarlem. Elke editie is een samenwerking tussen drie partijen: Een band, een dominee en een schrijver. Samen met de bezoekers wordt zo de open ruimte die een kerk biedt, op een nieuwe manier ingevuld rond een wisselend thema.

Zondag 24 april is de tweede editie van Nieuwe Kerk, met de intieme muziek en prachtige zang van 1stofjune en gedachten van schrijver Marie Meeusen over het thema: ‘Opstaan’.

Deuren open: 15.30uur.
Toegang: 5,- euro aan de deur, of via Patronaat.
(Als de kosten een probleem zijn, meld je dan aan via haarlemkerk@gmail.com)
Facebookevenement

Muziek, nieuwe woorden en oude traditie kwamen voor het eerst samen op 14 februari in de Nieuwe Kerk. Een initiatief van stadsdominee Tom de Haan en beatrabbi Joshua Baumgarten. Met dank aan het Patronaat, The Irrational Library, Kerk Haarlem en Kerk zonder Grenzen

1ST OF JUNE
Midden in de nacht, op 1 juni 2013, belanden Lavalu & Gerhardt door een bizar toeval op hetzelfde podium en geven een optreden dat met staande ovatie wordt ontvangen. Het blijkt instant magie, voor henzelf en het publiek. Ze besluiten samen verder te gaan onder een nieuwe naam die deze magische 1e nacht samen eer aan doet; 1st of June. Muziek waar je in weg kan kruipen. Donker, onderhuids en roerend. Denk XX. Denk Nick Cave. Denk Feist. De samensmelting van Lavalu haar op klassieke muziek georiënteerde pianospel en rakende stemgeluid en Gerhardt zijn percussieve gitaarspel en warme stem zorgen voor een uniek schouwspel in klank, tekst en performance.

Marie Meeusen
Marie Meeusen studeerde literatuurwetenschap aan de universiteit van Gent en is docent, grote mond en mensen-ideeën-verbinder aan de Hogeschool van Amsterdam. Vijf jaar lang was ze redactrice van het ongetemd literaire tijdschrift Kluger Hans. Op haar blog Huiverinkt verschenen talloze brieven. In 2013 won ze met het alterego Andreas Yperman, ghostwriter en casanova, de prijs voor beste virtuele vriend in een wedstrijd van het tijdschrift Hard//Hoofd en Castrum Peregrini. Marie schreef een essay over ayahuasca (Kluger Hans 6) en verzon voor Club Interbellum een eenmalig ritueel voor de salon ‘Tempels, tuinen & talismannen’. Ze publiceerde gedichten, kortverhalen en brieven in DWB en Gierik-NVT. Ze houdt van interdisciplinaire samenwerkingen en werkte onder andere samen met muzikanten en haar chi kung lerares.

Poster de Nieuwe Kerk 2e editie_highres_

 

1e editie
Zondag 14 febr. 15.30uur: De Nieuwe Kerk ft. Grey Lotus, Joshua Baumgarten en Tom de Haan

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Maar niets maakt ons zo hulpeloos of gemeen als de liefde. Daarom vullen deze zondag de openhartige muziek van Grey Lotus, een bijbelverhaal over liefde, trouw en machtsmisbruik en de urban poetry van beatrabbi Joshua Baumgarten elkaar aan tot roerend evenement op een prachtige locatie. Er is vanaf 15.45uur een crèche voor de kleintjes geregeld.

Foto: Daniël Maissan

Waar: De Nieuwe Kerk a/h Nieuwe Kerksplein in Haarlem
Deur: 15.30uur
Start: 16.00uur
Entree: 5,- euro, voorverkoop via Patronaat.
Facebook Evenement

 

Achtergrond en geschiedenis

De Nieuwe Kerk is in Haarlem het vervolg op het concept Hart op de Tong van Guido Attema dat tot 2015 in de prachtige 17e eeuwse Nieuwe Kerk werd georganiseerd. De deuren gaan vanaf 15:30 open en na afloop is er bij een drankje de gelegenheid om met elkaar na te praten.

Impressie uit de laatste editie Hart op de Tong: 20 september: Schoonheid en stilte: Yuri Honing, Erik Bosgraaf en Joost Lijbaart

Reportage Haarlem105 met Mattanja Joy Bradley

Reviews op HaerlemsBodem.nl
Ntjam Rosie