Kerkennacht 23 juni 2017

Rond de kortste nacht openen tweejaarlijks honderden kerken in Nederland hun deuren voor geïnteresseerden. In Haarlem gaat de Raad van Kerken een stapje verder: De kerken nodigen muzikanten uit om in hun heilige huis muziek te komen maken. Ze maken letterlijk ruimte voor nieuwe mensen. Noem het gastvrijheid, noem het voorwaarde scheppen voor ontmoeting.

Na de Taizéviering in de Oud Katholieke en Anglicaanse Kerk, opent stadsbeiaardier Rien Donkersloot de avond voor de hele stad met een compositie van Martijn Comes. In de Groenmarktkerk hoor je niet alleen liedjes van Bob Dylan vertolkt door P.M. Delèfre, maar ook de achtergronden van zijn leven en werk door dr. Kick Bras. Stilte en Gregoriaans is er in de St. Josephkerk. Dit jaar doen ook de Wilhelminakerk, waar The Syrens te horen zijn en de Syrische pianist Obbay Salloum, en de Nieuwe Kerk met het Haarlems Studentenkoor mee. The Irrational Library en All Shall Be Well zijn te horen in de Doopsgezinde Kerk. Maar ook Gregoriaans in de St. Josephkerk. De beste band van Nederland volgens journalist Peter Bruin, The Avonden in de Fonteinkerk. En dat is lang niet alles.

Iedere kerk is verschillend in sfeer en traditie, net zoals elke artiest een eigen sfeer en geluid meebrengt. Bekijk het programma voor wat er allemaal nog meer te zien en te beleven is en kies je eigen route langs de prachtige kerken die Haarlem rijk is. Jong, oud, klassiek, pop en underground, arm of rijk, allochtoon of autochtoon: grenzen vallen weg waar kerken hun deuren openen tijdens de kerkennacht. Zo hoort het.

Deze unieke kerkennacht wordt georganiseerd door de Raad van Kerken in Haarlem en de Haarlemse Popscene.
Facebookevenement

Download hier het Programma Kerkennacht Haarlem 2017
Download hier de Poster Kerkennacht 2017

segoliadesign

De Grote- of St. Bavokerk
Doopsgezinde Kerk
Fonteinkerk
Wilhelminakerk
Oud Katholieke en Anglicaanse Kerk
Groenmarktkerk
St. Josephkerk
Hersteld Apostolische Zendingkerk
Nieuwe Kerk

Nodigen uit:

All shall be well
The Irrational Library
Gregoriaanse Schola
Martijn Comes
Niels van der Weiden
Dodo Kies
Anglican Singers
Haarlems Studentenkoor
The Syrens
Zanggroep Voices o.l.v. Chiel van Tok
Kick Bras
P.M. Delèfre
Dick Koomans & Yu Nagayama
Frank Baggerman
Maurice Thesselaar
Sherwan Mahajeri
Obbay Salloum
Oude Bavo Cantorij o.l.v. Anton Pauw

Archief: Indruk van de eerste editie uit 2015

Lees hier het mooie verslag van Jaap Kroon over de Kerkennacht, met prachtige foto’s.
Lees hier het verslag van Willem Brand voor het Haarlems Weekblad
Lees hier het verslag op Haarlem Updates, met prachtige foto’s van Ad Schaap

Hoeveel kerken ken je van binnen? Iedere twee jaar openen honderden kerken in Nederland hun deuren voor iedereen die nieuwsgierig is. De kerken in Haarlem besloten gezamenlijk een stapje verder te gaan: Ze nodigden Haarlemse artiesten uit om op te treden in deze bijzondere gebouwen. Improvisatie in de Bavo, punk in de Doopsgezinde Kerk, chansons in de Waalse Kerk, en de Fonteinkerk werd weer als bioscoop gebruikt met beelden van Stefan Witte bij muziek van The Syrens. Iedere kerk is verschillend in sfeer en traditie, net zoals iedere artiest een eigen sfeer en geluid meebrengt. Deze unieke kerkennacht werd georganiseerd door de Raad van Kerken in Haarlem en de Haarlemse Popscene. Om 20.00uur gingen de kerken open, en de avond begon om 19.00uur met een Taizé viering in de Oud Katholieke of Anglicaanse kerk.

Facebookevenement

Download hier het programmaoverzicht
Download hier de poster
(Ontwerp: Segolia Design)

15KN - blokkenschema15KN-artiesten

Lutherse KerkHersteld Apostolische Zendingkerk IMG_6300 St. Joseph Waalse KerkRemonstrantse Kerk Groenmarktkerk Grote- of St. Bavo Doopsgezinde Vermaning Oud Katholieke en Anglicaanse Kerk